menu Проекти

ДА СЕ ДОВЕРИМ ЛИ НА ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙНЕР ИЛИ ДА ОПИТАМЕ САМИ? ЧАСТ II: КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩ ДИЗАЙНЕР ЗА НАШИЯ ДОМ?

 

 

Изборът на интериорен дизайнер, който да промени или изгради облика на вашия дом или част от него е трудна задача. Като клиент и заинтересована страна искате всичко да е перфектно. В крайна сметка ще трябва да живеете в новоизградената среда дълго време, така че няма място за грешки. Обективно погледнато, от вас зависи да намерите подходящия човек или компания за тази задача и за да направите това, е добре да предприемете поне няколко стъпки:

 

 

Първа стъпка: Изберете своя стил

Преди да започнете да проучвате и провеждате срещи с интериорни дизайнери, трябва да сте ориентирани относно вашият стил. Отделете време, за да разгледате някои уебсайтове, които могат да ви помогнат в случай, че имате колебания и неясноти свързани с детайлите. Важно е да знаете личния си стил, за да можете да наемете подходящия човек за работата. Много дизайнери имат свой характерен почерк, въпреки че наистина добрите трябва да могат да се адаптират към вашите собствени предпочитания;

 

 

Втора стъпка: Запознайте се с работата на няколко дизайнера/студиа 

Нека приемем, че знаете какво търсите и сте се спрели на няколко дизайнери, които съответстват на вашия стил. Опитайте се да разберете повече за тях, разгледайте техните портфолиа, опитайте се да получите референции за тяхната работа, като например:

  • Проверете рейтингът на избраната от вас компания в Google;
  • Разгледайте профилите в социалните мрежи /Facebook, Instagram, ect./;
  • Запознайте се с коментарите и отзивите на клиенти;

 Запознайте се с техните проекти и се опитайте да си представите, че живеете в тези пространства.

 

 

Трета стъпка: Изгответе бюджет

Много е важно да определите реалистично бюджета си, преди да започнете трансформацията на пространствата. Някои дизайнери начисляват фиксирана такса за услугите си, други таксуват почасова ставка. Това също може да бъде фактор, който да окаже влияние върху  решението ви и да стесните избора си.

 

 

Четвърта стъпка: Проведете срещи с дизайнери/студиа

 След като сте свели избора си само до няколко имена/студиа, е време да се срещнете лице в лице. Повечето дизайнери не таксуват за тези сесии, но би било добре да попитате за това по телефона за всеки случай. По време на тази среща задавайте необходимите въпроси:

- за клиентите, с които бихте могли да се свържете за препоръки;

- придобит опит и квалификация;

- услуги, които дизайнерът ще предостави /като основно предимство може да бъде изтъкнато това дизайнерската фирма да разполага със собствено строително звено, с което да предложат цялостно изпълнение и надзор над проекта;

- разходите, които ще възникнат съпоставени с предварително  изготвения от вас бюджет;

- продължителността на проекта и всичко друго, за което се сетите.

Помислете за спецификите на процеса и отбелязвайте всичко като си водите бележки. След като проведете срещите с всички дизайнери от списъка ви, направете анализ на получените данни. Направете съпоставка на прогнозите, които са ви дали и изгответе списък на плюсовете и минусите. Имайте предвид, че изборът на най-евтиния вариант не винаги води до желаните резултати.

 

 

 

Пета стъпка: Подпишете договор

 След като решите с кого искате да работите, обадете се и уведомете дизайнера за вашия избор. Преди да платите каквото и да било, уверете се, че ще подпишете договор, който ще защити интересите и ще ангажира и двете страни в него. Той трябва да посочва отговорностите, срока, бюджетните ограничения и всички важни аспекти, които са договорени между възложител и изпълнител.