menu Проекти

Тенденции в интериорния дизайн за 2020 и 2021 г. ЧАСТ I

В днешно време, все по-често се случва да поглеждаме към миналото, за да търсим вдъхновение. Същевременно с нетърпение очакваме и бъдещето,  а заедно с него и новите тенденции, които ще ни предложи.  Отпечатъкът, който оставиха нощните клубове от 70-те все по-често е част от интериорните решения. Продълговати обеми, характерни за  80-те години на миналия век, преплитане на блясък, лукс и кадифена мекота.  Какви обаче ще са трендовете в интериориорния дизайн през 2020 и 2021 година?

 

Предстоящият сезон ще се отличава с по-екологични и устойчиви решения. Те ще гарантират изискана красота и стил, но без вредните последици за природата. В перспектива експериментите на индустрията създават предпоставки за използването нови материали. Целта е постигането на балансиран подход между рециклиране, алтернативни технологии и природа.

 

Поради тази причина много от студията за интериорен дизайн експериментират с изпозлването на остатъчни материали. Повторното им използване и превръщането им в нов продукт е тренд който намира сериозно приложение. Естествени материали, като морска трева, бамбук или царевица, оказват силно влияние върху производството на мебелни елементи и детайли от декора.

 

Креативен и вдъхновяващ процес е и рециклирането на електронни компоненти и използването им в интериора. Най-важният аспект е насочен към намаляване на употребата на пластмасата и преработването на натрупаните до момента количества. Трансформацията на вредни и замърсяващи отпадъци във функционални и стилни мебели ще бъде водещ мотив през сезона.  Социалното осъзнаване за екологичните проблеми, които заплашват нашата планета, оказва все по-силно влияние върху индустрията и производството.

 

Очертават се три противоречиви на пръв поглед тенденции - търсенето на лукс, необходимостта от устойчивост и деликатност към използването на природните ресурси. Къде е пресечната точка между трите в интериорния дизайн? Има ли златната среда? Това са част от  въпросите, чиито отговори ще търсим в дизайн решенията през предстоящия сезон.