menu Проекти

Тенденции в интериорния дизайн за 2020 и 2021 г. ЧАСТ II

Съвременният начин на живот е смесица от динамично градско темпо и дейности осъществявани в ограничено пространство. Това е тенденция, към която новата средна класа трябва да се адаптира. Дигиталната работна среда очертава предпоставки за все повече хора да работят с гъвкаво работно време от дистанция. Това създава и необходимост от изграждане на специални работни зони, интегрирани в дизайна на дома. Предизвикателна тенденция, която изисква креативни дизайн решения от архитекти и дизайнери. По този начин градските домове се превръщат в „хибриди“. Освен в традиционни места за почивка, развлечения и ежедневни дейности е необходимо и ново пространство за работа и творческо вдъхновение.

 

 

 

Концепция, която търпи творческо развитие в предстоящия сезон е създаването на решения за малките домове. Архитектите стават все по-ангажирани в разработването на практични и иновативни решения за малки пространства. Проектирането на функционални жилищни помещения с площ до 40 кв.м, в сърцето на динамичните градски центрове е предизвикателство с което се сблъскват дизайнерите.

 

 

Представяте ли си вече, как ще изглеждат отделните зони в дома?

 

Смяната на семейната динамика поставя кухнята в сърцето на дома, като създава нов стил на разпределение и движение между различни функционални зони. Общуването по време на готвене е необходимост, която намира своите креативни и стилни решения. Отвореният етажен план на кухнята, трапезарията и другите пространства за обитаване се очертава като нова потребност. Подобно разпределение е работещо за семейства с малки деца, което им позволява да комуникират помежду си докато приготвят храната.

 

Естествените материали, земните тоналности и органичното са едни от основните мотиви през новия сезон. Те оказват своето влияние върху формите и основните елементи на мебелите, които търпят промени: гладки криви,  вълнообразни линии и меки ръбове. И не забравяйте - класическите мебели ще бъдат отново актуални.

 

В свещената територия на спалнята можем да очертаем няколко ключови тенденции, които ще оказват влияние върху съвременните дизайн решения за сезона 2020 г. -2021 г. 

 

Първо: Малките градски помещения изискват "умни" конструкции (като скрити или подвижни платформи, пространства с възможности за складиране или сгъваеми мебели). В следствие на това основата  на  легла може да се превърне в отлична възможност за складово пространство;

 

Второ: Особен интерес за съвременните дизайнери представляват изчистените метални рамки. Ако имате достатъчно пространство в спалнята си, имайте предвид, че през последните години леглото с балдахин се завръща;

 

Трето: Избягвайки от практичното, но не и от стилното - платформените легла отскоро са се превърнали в артистична тенденция. Дизайнерите създават различни варианти на тази интригуваща конструкция. Крайният резултат е нещо уникално и в същото време доста практично. 

 

Напоследък много производители, дизайнери и архитекти фокусират творческите си търсения и проекти върху устойчив, екологичен и рециклиращ подход към жилищната среда. Това е чудесна новина, като се има предвид, че строителната индустрия оставя сериозен отпечатък върху природата. И така, имайте предвид, че благодарение на съвременните технологии не се налага да правите компромиси с качеството на живот. Вместо това те предлагат вълнуващ нов свят, който съвременният човек трябва да открие и въведе в своето ежедневие.