menu Проекти

7 полезни съвета при планиране на осветлението във вашия дом.

7 полезни съвета при планиране на осветлението във вашия дом!

 

„Моят дом е моята крепост“. Това е мястото, което ни дава сигурност и спокойствие. Разбира се, важна роля тук заемат конфорта и уюта, които си създаваме. Но само мебелите, подова настилка и боядисаните стени ли ни дават това усещане?

Нашият съвет е да отделите време и внимание върху темата за освелението във вашия дом. Интериорното и екстериорното осветление могат пряко и косвено да повлияят на атмосферата в помещението. В тази статия ще внесем яснота: Как осветлението въздейства върху атмосферата и настроението ни в дома? Подбрали сме 7 полезни съвета, които да предвидите при планирането на вътрешна или външна осветителна инсталация, за да подобрите интериора и екстериора на вашия дом.

1. По-яркото осветление може да създаде по-силна емоция и чувство за енергия, докато димерните светлини могат да имат успокояващ ефект.

 

2. Червеникава или жълтеникава светлина, често наричана "топло" осветление, създава комфортна и уютна атмосфера. От друга страна, бяла или синя светлина, нарична още „дневна“ , се разглежда като „по-хладна” и създава по-енергично настроение.

 

3. Използването на регулируемо осветеление може да е полезно в части от хола или спалното пощение.  Така лесно се контролирате интензивността на светлината и се създава чувство на спокойствие при подтовка за по-добър нощен сън. Сутрин ви позволява да настройте осветлението да бъде по-светло и енергезиращо.

 

4. Независимо от това, каква атмосфера желаете да създадете чрез осветлението, е важно да не забравяте функционалните и безопасните му аспекти. Например, ако искате уютно, по-слабо осветление в кухнята, можете да инсталирате по-ярки светлини под шкафовете, за да осветите по-добре даден кухненски електроуред, или да си осигурите по-добре осветено работно място.

 

5. Ефектите на светлината върху видимостта и производителността могат индиректно да повлияят на настроението в помещението, когато се  акцентира върху определени елементи в интериора. Лошо осветена стая може да изглежда скучна, тясна или незавършена. В работна атмосфера трептящо или грубо осветление може да накара служителите да се почувстват нещастни или стресирани.

 

 6. Грешният тип светлина може да наруши визията на интериора или да взаимодейства неправилно с покритието в помещението. Това е същата причина, поради която мебелите или облеклото изглеждат различни у дома, отколкото в магазина.

 

7. Количеството естествена светлина е нещо, което със сигурност трябва да вземете под внимание. Едно помещение с големи прозорци, южно или източно изложение, може да изисква различно осветление, отколкото сутерен или стая с по-малко прозорци.